Pegida-voorman Edwin Wagensveld is donderdag door de politie afgevoerd bij rechtbank in Amsterdam omdat hij een shirt droeg met daarop de afbeelding van een hakenkruis. Hij is aangehouden.
 

Wagensveld had een shirt aan met daarop dezelfde afbeelding als waar hij voor werd gearresteerd tijdens een Pegida-demonstratie in Amsterdam. 

Hij kreeg hiervoor een boete-voorstel van 250 euro, maar weigerde deze te betalen en moet daarom voor de kantonrechter verschijnen.

De voorman mocht alleen naar binnen als hij het shirt zou uittrekken.  ''De volgende keer trek ik het gewoon weer aan'', zei hij. ''Hiermee spreek ik me uit tegen het nationaal socialisme, de PKK, Anti-Fascistische Actie (AFA) en IS.'' Wagensveld werd samen met een vrouw, die hetzelfde shirt droeg, weggevoerd in een politiebusje.

Verhoord

De politie zegt dat de aanwezigen bij de rechtbanken meerdere malen zijn verzocht om hun shirt uit te trekken, dan wel het logo van het hakenkruis af te plakken. "Sommigen gaven hier aan gehoor, maar de twee die zijn aangehouden weigerden dit. In de politiebus is ze nogmaals de keuze voorgelegd, maar dit werd wederom geweigerd. Ze zijn hierop afgevoerd en worden op dit moment verhoord."

Het dragen van een shirt met een logo als een hakenkruis is tegen de huisregels van een rechtbank en mag binnen niet worden gedragen.

De rechtszaak is op verzoek van de officier van justitie voor onbepaalde tijd aangehouden.