De zomer verdwijnt voorlopig nog niet uit Nederland. Nog zeker een week blijven de temperaturen regelmatig boven de 25 graden uitkomen.

Dat meldt Weerplaza donderdag. De verwachtingen voor donderdagmiddag zijn zelfs dat de temperatuur naar 28 of 29 graden stijgt. Alleen in het westen kan het door toenemende wind iets koeler worden.

Vrijdag wordt de 25 graden naar verwachting niet gehaald, maar door volop zonneschijn is het desondanks zomers. Zaterdag kan in de middag op 24 tot 28 graden gerekend worden. Zondag wordt de minst warme dag van de komende dagen, met vooral in de ochtend enkele buien en meer wolken.

In de dagen daarna stijgt de temperatuur weer naar 25 graden of meer, een weerbeeld dat aan lijkt te houden tot en met volgende week donderdag.

Hogedrukgebied 

De oorzaak van het zonnige zomerweer is een hogedrukgebied boven Centraal-Europa, dat is verbonden aan het Azoren-hogedrukgebied. Hierdoor is een soort muur gevormd boven het zuidwesten en westen van Europa. Lagedrukgebieden met regen en bewolking komen hierdoor nauwelijks in de buurt van het Europese vasteland en gaan vooral via Ierland en Schotland richting Noorwegen.

Het is nog de vraag hoe lang de hogedrukgebieden de herfst buiten de deur kunnen houden. De herfst begint op 22 september en de langetermijnverwachting is dat de luchtdruk boven Europa dan gaat dalen, waardoor de kans op wind en regen toeneemt. Voorlopig heeft de zomer echter nog de overhand.

Komende 5 dagen Max Min Wind
Maandag 13°C 10°C NW 4
Dinsdag 14°C 7°C NW 5
Woensdag 14°C 12°C NW 5
Donderdag 14°C 12°C NW 3
Vrijdag 11°C 9°C W 4

Heeft u beeld bij dit nieuws? Upload uw foto's via NUfoto of via WhatsApp (06 - 1388 0644). Video's kunnen naar video@nu.nl. Of stream uw beelden via de NUlive-app (iOS) en (Android).