Het Amsterdamse ziekenhuis VUmc krijgt 34,8 miljoen euro verzekeringsgeld uitgekeerd voor de schade door de overstroming van precies een jaar geleden.

De schade pakte wel wat hoger uit dan het uitgekeerde bedrag, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het Nederlands Dagblad

Maar hoeveel hoger is moeilijk te zeggen, zegt de woordvoerder. Dat komt doordat een deel van de schade moeilijk te berekenen was, zoals de gederfde inkomsten door het verloren gaan van onderzoeksmateriaal waar het ziekenhuis geld mee hoopte te verdienen.

"Daarom zijn we akkoord gegaan met dit uitgekeerde schadebedrag", aldus de woordvoerder.

Compilatie: Gesprongen waterleiding in Amsterdam 8 september 2016

Hoofdwaterleiding

Een jaar geleden knapte een hoofdwaterleiding in een straat naast het VUmc. Dat leidde tot een grote overstroming en een evacuatie van het ziekenhuis, dat twee weken buiten bedrijf was.

Bestuursvoorzitter Wouter Bos zegt in een interview met het Nederlands Dagblad dat geen noodplan klaarlag. "We waren in het algemene voorbereid op stroomuitval of brand, maar voor zo’n totale uitval van water en transportsystemen hadden wij geen plan klaarliggen."

Volgens Bos was dat ook niet nodig. De bestuursvoorzitter zegt het belangrijker te vinden dat personeel weet wat het in een onverwachte situatie moet doen en dat iedere crisis weer anders is.