Van de negen scholen die gelden als 'Gülenscholen' zijn de afgelopen weken 588 leerlingen uitgeschreven. Dat is een vijfde van het totale leerlingenaantal, zo blijkt uit onderzoek van Trouw.

De koepel van basisscholen, de PO-Raad, maakt zich zorgen over de continuïteit van het onderwijs voor de leerlingen. Voor lang niet alle kinderen is een andere school geregeld, zeker 76 basisschoolleerlingen zitten nog thuis.

''Zoveel leerlingen die zich uitschrijven, in zo'n korte tijd en dat op zoveel scholen tegelijk: dat is nog nooit vertoond", zegt een woordvoerder van de PO-Raad tegen de krant.

Het gaat om scholen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Zaandam, Purmerend en Arnhem - zeven basisscholen en twee middelbare scholen. Die worden in verband gebracht met de omstreden prediker Fethullah Gülen.

Staatsgreep

Gülen wordt in Turkije verguisd omdat hij het brein zou zijn geweest achter de mislukte staatsgreep in het land. Dat is de reden dat veel Turks-Nederlandse ouders hun kinderen van de scholen halen.

De scholen waar de problemen het grootst zijn, zijn De Roos in Zaandam en Witte Tulp in Amsterdam-West. Zij zijn bijna gehalveerd in leerlingenaantal. Dat kan volgens de PO-Raad grote gevolgen hebben voor de subsidie die de scholen krijgen. Die hangt samen met het aantal leerlingen.