Twee derde van de geplande asielzoekerscentra (azc's) die de komende maanden zouden worden geopend, komen er mogelijk niet.

Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs gemeenten waar een azc zou komen. 24 van de 40 opvanglocaties zijn onzeker. Van vier azc's is het al zeker dat ze niet doorgaan.

De afgelopen maanden zijn veel minder asielzoekers naar Nederland gekomen dan vorig jaar en dan was verwacht. Volgens het onderzoek zijn bijna 40 procent van de bedden in de opvang leeg.

Toch worden er nog steeds nieuwe asielzoekerscentra gebouwd. De komende negen maanden zouden nog veertig nieuwe locaties worden geopend, goed voor ongeveer 20.000 bedden. Donderdag overleggen gemeenten, provincies, het COA en het kabinet of dat nog langer nodig is.

Geïrriteerd

Sommige bestuurders zijn geïrriteerd dat een azc niet meer nodig is. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum vindt dat hij dat, na alle moeite die is gedaan, moeilijk kan uitleggen aan zijn bewoners.

"Naar onze stellige overtuiging haalt u met dit besluit de bodem weg onder het vertrouwen in het lokale bestuur", schrijft hij in een brief aan het COA.

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

Animatie door in60seconds