Ajax-aanhanger Ferdi T. (27) uit Wageningen heeft woensdag voor het ophangen van een 'stroppop' van Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer een onvoorwaardelijke werkstraf van zestig uur gekregen.

Wegens belediging en bedreiging van Vermeer kreeg hij tevens een stadionverbod voor twee jaar.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een werkstraf van tachtig uur, waarvan de helft voorwaardelijk en een gebiedsverbod voor de Amsterdam Arena voor drie jaar.

T. hing op 7 februari in de Arena tijdens de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord (2-1) een donkergekleurde opblaaspop aan een strop over de reling van sfeervak 410.

Op het witte shirt stond aan de ene kant de tekst 'Vermeer 1'. Aan de andere kant stond 'NSB'. De doelman, jarenlang sluitpost van Ajax, stapte in 2014 over naar de grote rivaal uit Rotterdam.

Spandoek

De Ajax-fan - ook bestraft voor het helpen uitrollen van een spandoek met kwetsende teksten over Vermeer - sprak twee weken geleden bij de behandeling van zijn zaak van een uit de hand gelopen grap. Hij zag de pop liggen toen hij in het vak kwam en wierp die over de reling toen hij Vermeer het veld op zag komen.

Volgens de rechtbank was zijn daad echter ''niet los te zien van voetbalgeweld in zijn algemeenheid" en in die context was hetgeen er in de Arena gebeurde bedreigend voor Vermeer.

In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie (OM) zag de rechtbank ''geen meerwaarde" in een voorwaardelijk deel van de straf.

Aangifte

De beelden van de bungelende pop in de Amsterdam Arena zorgden in februari voor grote publieke verontwaardiging. Vermeer besloot aangifte te doen.

Seizoenkaarthouder T. kreeg van Ajax inmiddels al een stadionverbod van drie jaar. Hij was woensdag niet aanwezig bij de uitspraak.

Video: Kenneth Vermeer-pop opgehangen tijdens Ajax - Feyenoord