De politie in Rotterdam heeft een tweede man aangehouden met betrekking tot de spanningen in de Turkse gemeenschap in Nederland.

De 43-jarige Rotterdammer wordt verdacht van opruiing, bedreiging en het aanzetten tot haat na de mislukte couppoging in Turkije, meldt de politie woensdag.

Hij heeft zich volgens de politie misdragen op sociale media. Bij de aanhouding is de telefoon van de man in beslag genomen. Of de man wordt voorgeleid, wordt later beslist.

Maandag werd in Rotterdam al een 42-jarige man aangehouden vanwege de Turkse spanningen. De politie liet toen al weten dat waarschijnlijk meer aanhoudingen volgen.

Aangiften

Bij de politie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam zijn ruim tachtig aangiften en meldingen binnengekomen naar aanleiding van de Turkse spanningen in Nederland.

Daarbij zitten volgens de politie ook dubbelingen en aangiftes die niet direct leiden tot het vermoeden van een strafbaar feit.

Rotterdam

In de Rotterdamse regio lijken meer meldingen te zijn gedaan dan in andere regio's. Dat kan komen doordat de politie actief heeft opgeroepen om misstanden al dan niet anoniem te melden.

Sinds de mislukte staatsgreep zijn in heel Nederland ongeveer 175 aangiften gedaan. De meerderheid van de aangiften wordt gedaan voor bedreigingen en beledigingen die via sociale media worden geuit.