Greenpeace heeft woensdag een deel van de Eemshaven in Groningen geblokkeerd om te voorkomen dat een schip met kolen de kolencentrale van RWE/Essent kan bereiken.

Drie actievoerders hebben zich vastgebonden aan een touw dat is gespannen tussen twee windmolens. De havenmond wordt hiermee geblokkeerd. Met twee hoogwerkers is er een lier gespannen tussen twee windmolens. De drie actievoerders hangen als een menselijke keten boven het water. Ze worden in het water bijgestaan door Greenpeace-activisten op speedboten. 

De blokkade moet voorkomen dat het schip De Paquis, een 312 meter lang bulkschip met kolen aan boord dat vaart onder de Panamese vlag, de haven in kan varen. De havenmeester werd op de hoogte gesteld van de actie en het schip is ondertussen voor anker gegaan voor de kust van Terschelling. 

De politie staat de actie van Greenpeace toe in het kader van het recht van protest. Wel zijn ze aanwezig in de Eemshaven om de situatie in de gaten te houden.

Greenpeace wil met de actie aandacht vragen voor de vervuilende werking van kolencentrales. De organisatie wil dat alle centrales in Nederland zo snel mogelijk gesloten worden. De organisatie heeft aangegeven net zo lang in de Eemshaven te blijven tot ze gesommeerd worden het gebied te verlaten. Dit gebeurt vaak met een kort geding.

Video: Greenpeace over de actie

Maatregelen

De actie moet ook minister Henk Kamp van Economische Zaken onder druk zetten. De minister komt in het najaar met een pakket maatregelen om te voldoen aan het Klimaatakkoord dat werd gesloten in Parijs en aan de Urgenda-uitspraak van de rechtbank Den Haag.

In deze uitspraak wordt Nederland verplicht om de CO2-uitstoot in 2020 met 25 procent te hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990. Om daaraan te kunnen voldoen zouden volgens onderzoekers van CE Delft een of twee nieuwe kolencentrales gesloten moeten worden. 

Kamp zei zondag nog dat hij geen nieuwe kolencentrales gaat sluiten. Twee oude centrales uit de jaren negentig sluiten is volgens Kamp nog te verdedigen, maar de nieuwe centrales ''zijn de schoonste van heel Europa, we zouden gek zijn als we die dicht doen. Het is veel verstandiger de oude vervuilende centrales in Duitsland en Polen te sluiten'', zei hij. 

"Maar hij is geen minister van Polen of Duitsland", aldus Willem Wiskerke, campagneleider van Greenpeace. "Daarnaast is geen enkele kolencentrale schoon en is deze twee keer zo groot als de anderen, dus stoot ook veel meer uit."

Het sluiten van de centrales is volgens Greenpeace een realistisch doel: Nederland is volgens de milieuorganisatie in staat om op andere manieren energie op te wekken. "Er is in onze ogen geen andere manier om de afspraken in het Klimaatakkoord te halen dan te stoppen met de centrales.

Broeikasgassen

Maandag werd bekend dat de uitstoot van broeikasgassen vorig jaar in Nederland 5 procent hoger lag dan in 2014. 

In 2030 moet de uitstoot volgens de Europese klimaatdoelen met 40 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990. De uitstoot kwam vorig jaar 12 procent lager uit vergeleken met 1990, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging in 2015 werd onder meer veroorzaakt doordat elektriciteitscentrales meer vervuilende steenkool en minder aardgas verstookten.