Ruim drie kwart van de gemeenten zou geld dat is bedoeld voor huishoudelijke hulp niet op de juiste manier inzetten.

Zo'n 77 procent van de gemeenten voert op dat vlak "juridisch fout of zeer discutabel beleid", stelt FNV Zorg en Welzijn dinsdag op basis van onderzoek onder alle 390 gemeenten.

"Schokkend dat zoveel gemeenten in de fout gaan. Thuiszorgmedewerkers en cliënten trekken samen met ons al langer aan de bel om te tonen wat er allemaal misgaat", zegt Sarah Dobbe van FNV.

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft vorige week in een Kamerbrief beloofd in te grijpen bij gemeenten die hun beleid omtrent thuiszorg niet op orde hebben. "Nu weet hij welke gemeenten hij allemaal op het matje moet roepen", aldus Dobbe.

FNV benadrukt dat sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) problemen zijn ontstaan. Zo zijn er een aantal verzorgingshuizen gesloten en zijn er banen in de zorg verdwenen.

"Gemeenten doen dit onder het mom van bezuinigingen uit Den Haag. Maar inmiddels zijn door acties een groot deel van de bezuinigingen weer teruggedraaid", meent Dobbe. Ze voegt daaraan toe dat gemeenten uit onderzoek blijkt dat gemeenten minimaal 310 miljoen euro over hebben voor huishoudelijke zorg.

Later op dinsdag publiceert de vakbond het volledige rapport.