De verdediging van Willem Holleeder krijgt geen inzage in de deal die zijn zus Sonja sloot met het Openbaar Ministerie (OM) over de criminele erfenis van haar partner en Heineken-ontvoerder Cor van Hout. 

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald.

De advocaten van de topcrimineel vroegen de rechtbank vorige week om inzage.

Ook verzochten ze de rechters te beslissen dat Sonja zich tijdens de getuigenverhoren over deze zaak niet meer mag beroepen op haar zwijgrecht. Maar dat mag ze volgens de rechters wel, omdat ze zichzelf niet hoeft te belasten met het risico dat ze zelf alsnog wordt vervolgd.

Het OM vervolgt Willem Holleeder voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks onderwereldmoorden, waaronder die op Van Hout. Eerder dit jaar kwam daar het beramen van de moord op zijn zussen Astrid en Sonja en misdaadverslaggever Peter R. de Vries bij.

De zaak tegen Holleeder is voor een belangrijk deel gebouwd op belastende verklaringen die de zussen samen met zijn ex Sandra den Hartog over hem hebben afgelegd.

Impasse

De ondervragingen van de zussen zijn sinds de zomer in een impasse beland. Sonja beriep zich bij de eerste sessie door de nieuwe advocaten van haar broer - Sander Janssen en Robert Malewicz - vrijwel direct op haar verschoningsrecht. Haar raadsman liet toen weten dat ook zus Astrid geen antwoord zou geven.

Uit de paar antwoorden die Sonja Holleeder volgens de advocaten van Willem Holleeder wel gaf, hebben de strafpleiters opgemaakt dat ze ''eerder op onderdelen niet de waarheid heeft verteld''.

Volgens Malewizc is het voor een eerlijk proces ''van groot belang" dat de zussen kunnen worden ondervraagd. ''Als ze in deze zaak onwaarheden hebben verteld, dan kan dat ook iets zeggen over de waarde en betrouwbaarheid van de rest van hun verklaringen."

De volgende zitting is op 30 november. Dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.