Bloemenkwekerij Esmeralda Farms Nederland houdt op te bestaan na de aanvallen die demonstranten in Ethiopië vorige week uitvoerden op het bedrijf.

De schade is dusdanig groot dat het Amerikaanse moederbedrijf heeft besloten tot het einde van de Nederlandse tak. Van de 150 hectare tellende kwekerij in Ethiopië is vrijwel niets meer over. Er is besloten deze niet meer op te bouwen. 

De aanvallers belaagden de bedrijven omdat die banden zouden hebben met de Ethiopische overheid. Ook andere buitenlandse kwekerijen in de omgeving van Bahir Dar liepen schade op.

Esmeralda Flowers in Aalsmeer was voor een groot deel afhankelijk van de productie in Ethiopië. Volgens een woordvoerder is het wegvallen van de aanvoer uit dat land het bedrijf fataal geworden.

Naast de ruim zeshonderd werknemers in Ethiopië, zijn ook veertien personeelsleden in Nederland hun baan kwijt. Het personeel is maandag ingelicht. Dat heeft directeur Loui Hooijman van Esmeralda in Nederland dinsdag bevestigd.

Video: Verschillende bloemenkwekerijen verwoest in Ethiopië 

Conflict

De aanvallen volgen op een al langer lopend conflict tussen enkele bevolkingsgroepen en de autoriteiten. De economie groeit sneller dan waar ook in Afrika, maar een aantal bevolkingsstammen zegt daar niet van mee te profiteren en keert zich tegen de regering. 

Mensenrechtengroepen meldden dat de regering sinds juni meer dan vijfhonderd mensen heeft gedood om de protesten te onderdrukken.

Er zijn in het getroffen gebied in de regio Amhara ongeveer 350 Nederlanders.