De Amsterdamse basisschool De Witte Tulp dreigt met een rechtszaak en een schadeclaim van 45.000 euro als een groepje van zes ouders niet stopt met het volgens de school ''verspreiden van onjuistheden, smaad, laster en bedreigingen''. 

De Witte Tulp zou volgens de ouders banden hebben met de Turkse spiritueel leider Fethullah Gülen. Die zit volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan achter de recente mislukte coup in zijn land.

''Ze zeggen dat we een terroristische organisatie zijn en ouders die hun kind wel naar onze school laten gaan, worden beschouwd als landverraders.''

De school heeft nu de betreffende personen in een brief opgeroepen te stoppen en overweegt, als ze daar geen gehoor aan geven, naar de rechter te stappen. De ouders hebben volgens Catak een commissie opgericht met de naam Veilig naar school en via een whatsappgroep andere ouders benaderd hun kind van school te halen.

''Voor deze groep hadden ze de Gülenouders al weg geselecteerd. Zo'n twintig ouders die wel in die groep zaten en hebben aangegeven dat ze niet weg willen, worden nu bedreigd.''

Bevrijden

Verder is op camerabeelden te zien dat er vorige week een man met een capuchon over zijn hoofd bij het hek van het schoolplein kinderen aansprak. ''Ze hebben hun juf verteld dat hij zei dat hij ze kwam bevrijden van de Gülenschool.''

Vorige week stonden vier ouders en de vermeende Gülen-basisschool IBS De Roos tegen over elkaar in de rechtbank in Haarlem. Daarop zijn beide partijen toch nog met elkaar in gesprek gegaan. Mochten ze er niet samen uitkomen, dan doet de rechtbank alsnog uitspraak op uiterlijk 16 september.

Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) eist onder meer dat de ouders per direct stoppen met negatieve uitlatingen en dat alle beschuldigingen worden gerectificeerd.