Een Nederlandse terreurverdachte kon dit jaar in Düsseldorf het vliegtuig naar Turkije nemen, doordat een bericht daarover de Nederlandse officier van justitie te laat bereikte om een aanhoudingsbevel uit te kunnen vaardigen.

Dat schrijft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie op vragen van D66. De minister laat uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Eerder werd de man opgepakt door Turkse autoriteiten toen hij probeerde naar Syrië te reizen. Hij werd terug naar Nederland gestuurd, waar een zaak liep tegen N. en zijn paspoort was ingenomen.

In mei werd N. voor de tweede keer aangehouden, nadat hij via Düsseldorf naar Turkije was gevlucht. Eind juni werd hij weer aan Nederland overgedragen. Waar hij in de tussentijd is geweest, is niet bekend.

Identiteitskaart

Bij zijn reis vanaf Düsseldorf dit jaar maakte hij gebruik van een identiteitskaart. Dat de jihadist die kaart kon gebruiken, noemt Van der Steur onacceptabel. Hij wijst op maatregelen om in dit soort gevallen een andere identiteitskaart te geven, die minder reismogelijkheden biedt.

Alexander Pechtold (D66) snapt niet hoe de melding over de jihadist te laat heeft kunnen komen. "Dit is voor mij volstrekt onbegrijpelijk. Bovendien geeft de minister geen antwoord op de vraag hoeveel Nederlandse terreurverdachten op dit moment nog meer ontsnapt zijn aan de aandacht van de autoriteiten.'' 

"Eerder al kon een terreurverdachte Nederland binnenkomen doordat een mailbox niet in de gaten werd gehouden waarin zijn uitzetting naar Nederland werd gemeld. Dit bleek later één van de aanslagplegers in Brussel'', klaagt Pechtold.