Voor het eerst is iemand opgepakt met betrekking tot de spanningen in de Turkse gemeenschap. Dat gebeurde maandagochtend in Rotterdam. De arrestant wordt verdacht van opruiing, belediging, bedreiging, haatzaaien en vernieling.

De politie verwacht nog meer aanhoudingen te verrichten.

Volgens de politie is de arrestant een 42-jarige Rotterdammer. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

De onrust in de Turkse gemeenschap houdt verband met de couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan tussen aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt Gülen achter de coup te zitten. De politie wil niet zeggen tot welke groep de verdachte behoort.

Aangiften

Een speciaal politieteam onderzoekt de aangiften en meldingen die in Rotterdam zijn gedaan na de couppoging. Er zijn inmiddels ruim tachtig aangiften bekend.

In de Rotterdamse regio lijken meer meldingen te zijn gedaan dan in andere regio's. Dat kan komen doordat de politie actief heeft opgeroepen om misstanden te melden en het is ook mogelijk om dit anoniem te doen.

De spanningen binnen de Turkse gemeenschap liepen er hoog op, leidden tot bedreigingen, intimidatie en vernielingen en daarmee een breed gevoelde onveiligheid.

Boycot

Sinds de mislukte staatsgreep zijn in heel Nederland ongeveer 175 aangiften gedaan. ''Er speelt vanalles in de Turkse gemeenschap en dat leidt tot spanning. Zo houden ouders bijvoorbeeld kinderen van school en worden er bedrijven geboycot", vertelt Peter Slort. Hij is bij de politie verantwoordelijk voor de landelijke aanpak van deze spanningen.

''Het is in Nederland nog niet tot enorme ordeverstoringen gekomen", zegt hij. ''Er zijn wel een paar schermutselingen geweest." 

De meerderheid van de aangiften wordt gedaan voor bedreigingen en beledigingen die via sociale media worden geuit. ''Het blijkt voorlopig bij bedreigingen te blijven. Ze worden in weinig gevallen uitgevoerd."