Met een massaal bezochte 70e Airborne Wandeltocht is zaterdag de herdenkingsmaand van de Slag om Arnhem ingeluid.

Naar schatting 35.000 wandelaars deden onder het toeziend oog van vijf Britse oorlogsveteranen uit de Slag om Arnhem mee aan het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld.

De toestroom van deelnemers veroorzaakte zaterdagochtend grote drukte op de toevoerwegen naar het evenement, onder meer op de A12 en A50. Ook parkeerplaatsen raakten al snel overvol.

Volgens een woordvoerder van de organisatie bleven calamiteiten uit, al werden wel enkele mensen onwel door een combinatie van de hoge temperatuur en de inspanning. Dat leidde echter niet tot ernstige gevolgen.

Historische vliegtuigen

De deelnemers zagen in en om Arnhem onder meer historische vliegtuigen overtrekken ter herinnering aan de septemberdagen van 1944.

De Airbornemars vormt traditioneel het begin van de herdenkingsmaand, ter herinnering aan de luchtlanding en de gevechten van 17 tot en met 25 september 1944 in en rond Arnhem. De slag was onderdeel van Operatie Market Garden. De grote Airborne-herdenking is zondag 18 september op de begraafplaats in Oosterbeek.

Daar liggen meer dan 1750 militairen begraven, voornamelijk Britse parachutisten. Ook liggen er 73 Polen en drie Nederlanders.