Negen personeelsleden van de vermeende Gülen-basisschool IBS De Roos hebben uit angst de school verlaten. Er is sprake van bedreiging en het personeel kan gevaar lopen, omdat ze als Gülen-aanhanger worden bestempeld, zei de advocaat van de school, Marcel Dekker, vrijdag tijdens een kort geding.

De rechter boog zich in Haarlem over de vraag of vier ouders hun uitlatingen over IBS De Roos moeten rectificeren. Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) eiste onder meer dat zij per direct stoppen met negatieve uitlatingen en dat alle beschuldigingen worden gerectificeerd.

Ouders zouden onder meer via Facebook opgeroepen hebben om de kinderen van de school te halen. Ook wordt SIOZ er op sociale media van beticht een 'Gülenschool' te zijn, wat de stichting ten stelligste ontkent. De islamitische onderwijsinstelling heeft onder de naam IBS De Roos scholen in Zaandam en Purmerend.

De ouders vinden op hun beurt dat de school onvoldoende gedaan heeft om in contact te treden met de ouders sinds de ontwikkelingen in Turkije. De ouders zouden om die reden aangedrongen hebben op een bestuurswissel, maar vonden daarvoor geen gehoor bij de gemeente. 

Nieuw overleg

Naar aanleiding van het kort geding moeten de ouders en de school nogmaals met elkaar om tafel om de kwestie te bespreken. Doel van het overleg is dat de rust en veiligheid op school moeten terugkomen. Als ze er niet uitkomen zal de rechter alsnog een uitspraak doen in de zaak voor 16 september. 

Gülen

De onrust op de school houdt verband met de couppoging in Turkije en het sentiment als gevolg daarvan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van Fethullah Gülen. Erdogan verwijt Gülen achter de coup te zitten.

Video: Wie is Fethullah Gülen?