Sonja Holleeder zou niet de volledige waarheid hebben verteld in de zaak tegen haar broer Willem Holleeder. Zij heeft dit volgens de advocaat van Willem Holleeder, Robert Malewicz, verklaard in een getuigenverhoor.

Op welke punten Sonja Holleeder niet de waarheid heeft gesproken wil ze niet zeggen: ze beroept zich op haar verschoningsrecht. Getuigen hebben het recht informatie voor zich te houden die belastend kan zijn voor henzelf.

Ook de andere zus van Willem, Astrid, en zijn ex-vriendin, Sandra den Hartog, beroepen zich op hun verschoningsrecht. Ze hebben alledrie dezelfde advocaat.

De verdediging van Willem Holleeder noemt de verklaring van Sonja schrikbarend, omdat zij altijd zei de volledige waarheid te hebben gesproken.

Nalatenschappen

De drie vrouwen hebben mogelijk financieel geprofiteerd van crimineel verkregen geld na de dood van Cor van Hout en Sam Klepper. Ze werden hier eerder van verdacht en vrezen alsnog vervolgd te worden. Sonja is de ex-partner van Van Hout en Den Hartog is de weduwe van Sam klepper

De advocaten van Holleeder denken dat de zussen een financieel belang hebben en wil dat het OM ze volledig ontslaat van rechtsvervolging zodat ze vrijuit kunnen praten. Als de verdediging niet de kans krijgt om de getuige te kunnen horen zullen ze om het schrappen van de verklaringen vragen en om vrijlating van Holleeder.

Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Van Hout en Klepper. Volgens een eerdere verklaring van Sonja in het Passageproces was geld voor haar broer het belangrijkste motief om Van Hout te laten vermoorden. 

Verklaringen

Malewicz zegt na afloop van de zitting dat de onvolledige waarheid van Sonja een schaduw werpt over de betrouwbaarheid van de verklaringen. "Ik zeg niet dat al haar verklaringen onwaar zijn, maar als ze inderdaad gelogen heeft moeten die wel worden ondersteund met extra bewijs", aldus Malewicz.

"Het belang voor onze client is daarnaast groot omdat geld is bestempeld als het motief voor de veronderstelde moord op Van Hout."  

Embargo

De advocaten van Holleeder, Sander Janssen en Malewicz, onderstreepten vrijdag ook dat de zussen van Holleeder en Den Hartog gehoord moeten worden zonder dat zij de verklaring van Holleeder hebben ingezien. Janssen en Malewicz willen de getuigen informatie voorleggen die zij niet kennen om zo hun betrouwbaarheid te toetsen.

Op de verklaring van Holleeder rust een embargo en die geheimhouding wil de verdediging in stand houden. Het OM onderstreept het belang van het embargo en zal de verklaring niet delen tenzij daar anders over wordt beslist door de rechtbank.

Aangehouden

De rechtbank in Amsterdam zal dinsdag uitspraak doen over de verzoeken van de verdeding. De zaak tegen Holleeder wordt verder aangehouden tot de volgende pro forma-zitting op 30 november. 

De beslissing is genomen om de verdediging van Holleeder en het OM meer tijd te geven om de zaken op orde te krijgen na de opgelopen vertraging. Deze vertraging heeft deels te maken met de zomerperiode, maar vooral door de advocatenwissel van Holleeder. Advocaten Janssen en Malewicz voeren de verdediging van Holleeder sinds het vertrek van Stijn Franken op 11 mei.