De politieman die op 12 maart een 41-jarige man neerschoot wordt niet vervolgd omdat hij handelde uit noodweer. Dat meldt het Openbaar Ministerie Oost-Brabant vrijdag.

De neergeschoten man overleed vier dagen later aan zijn verwondingen. Het OM vindt dat het schieten een verdedigingsmiddel was.

Op de zaterdagmiddag in maart kwamen twee agenten af op een melding van huiselijk geweld. De verdachte stond op het moment van arriveren op straat met een fles wijn en iets wat leek op een scherp voorwerp. Nadat de politie had geroepen dat ze man zijn wapen moest laten vallen reageerde hij niet op dat verzoek. Ook reageerde de man niet op de inzet van pepperspray en de wapenstok. 

Een van de agenten heeft de man een schop tegen het hoofd gegeven, maar de man bleef zich verzetten. Tijdens deze incidenten wist de man zich te verplaatsen en sloeg hij de aanwezige vrouwelijke agent met zijn vuist in het gezicht. Toen zij hierna op straat viel, boog hij zich over haar heen en maakte hij meer slaande bewegingen. 

De andere agent heeft op dat moment zijn vuurwapen in de hand genomen en naar de verdachte geroepen. Toen hij niet reageerde is er twee keer gericht op het bovenlijf van de man geschoten. Hierna viel hij om. 

Het OM concludeert hieruit dat het handelen van de agent gerechtvaardigd was omdat de verdachte nergens op reageerde en een dreigend gevaar was voor de vrouwelijke agent.