Twee Duitse toeristen zijn woensdag aangehouden in Medemblik omdat ze werden aangezien voor de voortvluchtige leden van de voormalige Duitse terreurorganisatie RAF. 

De politie kreeg naar eigen zeggen een tip binnen dat de drie voortvluchtigen mogelijk gezien waren in de omgeving van de Vooroever in Medemblik. Agenten zetten daarop de omgeving af en startten een onderzoek. De personen voldeden aan het signalement van de verdachten, waarop de politie hun identiteit probeerden te achterhalen. 

Nog voordat hun identiteit vast stond, gingen de drie personen - twee mannen en een vrouw - naar een vakantiehuisje in de buurt. Toen twee van hen de woning verlieten, was de politie naar eigen zeggen genoodzaakt in te grijpen. Deze twee personen werden aangehouden op de Overleek in Medemblik.

Uiteindelijk bleek het niet om de gezochte terroristen te gaan, maar om Duitse toeristen. Ze zijn teruggebracht naar hun vakantieadres. De politie zegt achter het optreden te staan, maar de situatie zeer te betreuren. De politie is met de toeristen in gesprek.

RAF

De drie voormalige RAF-leden staan sinds juli op de radar van de Nederlandse politie omdat ze verdacht worden van overvallen die in de buurt van de Nederlanse grens zijn gepleegd. Bovendien werd een mobiele telefoon van een van hen in Nederland uitgeschakeld. Ook zouden de verdachten zich eerder in Nederland hebben opgehouden, meldt de politie.