Laatste bedevaartstreinen naar Lourdes vertrokken

De pelgrimstreinen naar bedevaartsoord Lourdes vertrekken in september voor de allerlaatste keer vanuit Maastricht. Daarmee komt een einde aan een ruim 95 jaar oude katholieke traditie.

De laatste treinen vertrekken donderdag 1 september en zondag 11 september, beide vanuit Maastricht. De laatste trein keert op 18 september terug.

De twee grote bedevaartorganisaties in Nederland maken voortaan uitsluitend nog gebruik van bus of vliegtuig, laten ze woensdag weten. Een trein inhuren is substantieel duurder dan een reis per vliegtuig of bus organiseren, aldus een woordvoerder van het Huis voor de Pelgrim in Maastricht.

"We gaan ook niet meer met de postkoets, die werd ook ooit afgeschaft", aldus de woordvoerder. "In dat licht moet je ook deze maatregel zien."

Maagd Maria

In september reizen in totaal ruim 1600 pelgrims met beide organisaties vanuit Nederland naar Lourdes. Veel zieke katholieken hopen daar op voorspraak van de heilige maagd Maria gezond te worden of in elk geval verlichting van hun pijn af te smeken. In het Zuid-Franse Mariabedevaartsoord wonen ze vieringen, excursies en bezinningsmomenten bij.

Sinds de jaren 20 van de vorige eeuw was de trein decennia lang het voornaamste vervoermiddel voor talloze bedevaartsgangers. Later kwamen daar bus en vliegtuig bij.

De trein wordt gehuurd van een Belgische chartermaatschappij. Die rijdt in de winter vaak naar skioorden. Een reis per trein vanuit Maastricht naar Lourdes duurt minimaal 14 uur.

Lees meer over:
Tip de redactie