Politie haalt driehonderd auto's terug om automatisch remsysteem

De Nationale Politie haalt driehonderd nieuwe auto's terug vanwege het automatische remsysteem. Dat laat de voertuigen vaart minderen als het op een voorligger dreigt te botsen, waardoor een achtervolging vrijwel onmogelijk is.

Dat meldt het AD. De krant zou meerdere berichten hebben ontvangen van agenten in onder meer Rotterdam en Noord-Nederland die bijna tegen het autodashboard botsten, doordat de auto onverwachts een noodstop maakte. 

Het gaat om de Volkswagen Touran, type 3 met het veiligheidssysteem City Emergency Brake. Agenten kunnen het remsysteem uitschakelen met een druk op de knop, maar wanneer de auto opnieuw wordt gestart moet ook het remsysteem weer worden uitgezet. 

Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV, noemt het onbegrijpelijk dat de politie dit systeem ooit heeft laten inbouwen. "Als agent moet je offensief rijden en weggebruikers van de weg duwen. Maar dat kan niet meer."

Uitgeschakeld

Hoe vaak agenten door het remsysteem te laat bij 112-meldingen zijn aangekomen, is niet bekend. Ook is onduidelijk of criminelen dankzij de zelfremmende auto bij achtervolgingen zijn ontkomen. 

Het remsysteem wordt in de nieuwe auto's permanent uitgeschakeld, laat de korpsleiding van de Nationale Politie weten. Naar verwachting zal dat enkele maanden in beslag nemen omdat er gewacht moet worden op Volkswagen. Zodra de autofabrikant een oplossing heeft kunnen de auto's in de garage uitgerust worden met de nieuwe software.

Kosten

Nieuwe Tourans worden niet meer uitgerust met de City Emergency Brake. Hoeveel kosten er aan de terugroepactie zijn verbonden is onbekend.

In totaal zijn driehonderd van de vijftienhonderd noodhulpvoertuigen ingeruild voor de zelfremmende auto's.

Lees meer over:
Tip de redactie