Afsluitdijk afgesloten vanwege hardloopwedstrijd

De Afsluitdijk gaat in de nacht van zaterdag op zondag en zondagochtend dicht. De dijk die Noord-Holland en Friesland verbindt is vanaf 1.00 uur gesloten voor een hardloopwedstrijd, die middenin de nacht van start gaat.

Circa 7.500 mensen verschijnen aan de start van de wegwedstrijd, die eenmalig wordt gehouden. Deelnemers kunnen kiezen of ze de hele 32,8 kilometer van de dijk tussen Den Oever en Zurich af willen lopen, of de helft vanaf Breezanddijk. Ook een kwart Afsluitdijk, 8,2 kilometer vanaf Kornwerderzand, is mogelijk. Alle afstanden finishen in Zurich.

"Het is een recht stuk weg. Je kunt dat saai noemen, maar het is een uniek moment om over de snelweg te kunnen lopen in alle rust van de dijk en de omgeving", zegt Marloes van Gangelen van de organisatie.

Het startschot voor de eerste groep die de 'Hele Afsluitdijk' loopt, klinkt om 4.00 uur. Een half uur later vertrekt de eerste startgroep voor de halve afstand.

Finish

De laatste finishers worden aan het eind van de ochtend ingehaald in Zurich. "Dan moeten we snel zorgen dat de dijk schoon is, want om 12.00 uur gaat die weer open voor het verkeer."

In de betrokken regio's is campagne gevoerd om automobilisten voor te bereiden op de afsluiting van de dijk. Van Gangelen: "Ze moeten wel een eindje omrijden, via Flevoland, maar het staat goed gemeld op de matrixborden en in regionale media", aldus Van Gangelen.

De wedstrijd wordt georganiseerd in het kader van Icoon Afsluitdijk, een kunstproject dat de cultuurhistorische waarden van de dijk moet benadrukken en eveneens dit weekend plaatsvindt.

Lees meer over:
Tip de redactie