Tachtig kinderen weg bij 'Gülenschool' Amsterdam

Bij de vermeende Gülen-basisschool de Witte Tulp in Amsterdam Osdorp zijn zeker tachtig van de vierhonderd leerlingen van school gehaald. Volgens een medewerker wordt de Turkse school deze week extra beveiligd.

"Er worden momenteel veel gesprekken gevoerd met ouders", zegt een medewerkster maandag. De basisschool Witte Tulp wordt volgens haar extra beveiligd deze week.

De uitschrijvingen houden vermoedelijk verband met de couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.

Een woordvoerster van de vereniging van schoolbesturen in Amsterdam kon maandag nog niet aangeven hoeveel kinderen in totaal zijn uitgeschreven in de hoofdstad. Dat komt omdat er eerst een andere school gevonden moet worden voordat dit mogelijk is.

Vorige week werd al bekend dat tientallen kinderen in Rotterdam door hun ouders zijn uitgeschreven van scholen die gelieerd zijn aan Gülen. Er stonden vorige week beveiligers bij de school, maar er zijn geen incidenten geweest. 

Bedreigingen

Aanhangers van Fethullah Gülen in Nederland zeiden in juli al te vrezen dat de bedreigingen en het geweld tegen hen voorlopig nog niet voorbij zijn. Volgens Gülen-vertegenwoordiger en directeur van de maatschappelijke organisatie Platfor INS Saniye Calkin zijn er behalve de tientallen aangiften die in juli al zijn gedaan, nog enkele tientallen nieuwe aangiften onderweg.

Calkin zei in juli dat er angst is voor een tweede golf vijandelijkheden op onder meer scholen als veel Turkse Nederlanders na de vakantieperiode terugkomen uit Turkije. Volgens de Gülen-aanhangers zijn de vakantiegangers blootgesteld aan haatzaaierij door Turkse media.

Uitlevering

President Erdogan verdenkt Gülen ervan achter de mislukte couppoging te zitten. Hij heeft daarom een uitleveringsverzoek bij Amerika ingediend, waar Gülen sinds 1999 in zelfgekozen ballingschap woont. Amerika besloot daarop om een team in Turkije te laten onderzoeken of de geestelijke achter de criminele activiteiten zou zitten. 

Erdogan zei eerder al vraagtekens te zetten bij de samenwerking met de Verenigde Staten als het land weigert Gülen uit te leveren. 

Sinds de mislukte staatsgreep heeft Turkije 80.000 mensen uit hun functie gezet omdat ze mogelijk aanhangers zijn van Gülen. Het gaat onder meer om leraren, ambtenaren, rechters, militairen en veiligheidspersoneel.

Heeft u beeld bij dit nieuws? Upload uw foto's via NUfoto of via WhatsApp (06 - 1388 0644). Video's kunnen naar video@nu.nl. Of stream uw beelden via de NUlive-app (iOS) en (Android).

Lees meer over:
Tip de redactie