Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is in principe het juiste middel om leerlingen te beschermen tegen ontucht door docenten of ander personeel op scholen. Dat stelt de Algemene Onderwijsbond (AOb) zondag.

De lerarenvakbond reageert op een idee van de organisatie Ouders en Onderwijs. Die pleitte zaterdag voor een register voor leraren om te voorkomen dat leerkrachten die over de schreef zijn gegaan op een andere school gewoon aan de slag kunnen.

Wel moeten scholen volgens de lerarenvakbond aangifte doen bij een verdenking van ontoelaatbaar seksueel gedrag, ook als dat leidt tot een valse beschuldiging.

''Je kunt allerlei regels bedenken, maar die missen altijd het gewenste effect wanneer de mensen die ze overtreden niet worden betrapt, of wanneer er vanuit een school niets wordt gedaan als er iemand tegen de lamp loopt of wordt verdacht. Scholen moeten gewoon aangifte doen. Hoe vervelend dat soms ook is", stelt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen.

Het onderwerp werd deze week weer actueel toen bekend werd dat een 28-jarige wiskundedocent uit Spijkenisse wordt verdacht van ontucht met meisjes op diverse scholen waar hij les gaf. Tegen hem is inmiddels meerdere keren aangifte gedaan.