Boven de provincie Utrecht zijn zaterdag halverwege de middag opeens zware onweersbuien ontstaan. Ze zetten echter niet door.

Dat meldt Weeronline. Het KNMI had al een code geel afgegeven voor onverwachte onweer- en hagelbuien die zaterdag aan het eind van de middag en in de avond zouden kunnen ontstaan. De code geel is vanaf 16.00 uur van kracht.

Volgens Weeronline zijn de onweersbuien “verraderlijk” omdat ze zich zeer snel ontwikkelen. “Er is kans op veel bliksemontladingen, veel regen in korte tijd, grote hagel en zware windstoten”. Kleine wolkjes kunnen binnen een kwartier veranderen in een donderwolk.

Ook Duitsland werd zaterdagmiddag plotseling overvallen door noodweer. In Keulen werd de competitiewedstrijd tussen FC Köln en Darmstadt rond 16.30 uur een half uur stilgelegd vanwege de hevige regenval en de bijbehorende bliksem.

Buitenactiviteiten

Verkeer en buitenactiviteiten kunnen zeer plotseling hinder ondervinden van de plotselinge omslag, waarschuwt het KNMI

Het contrast is groot met het weer de afgelopen dagen. Vier dagen lang schurkten de temperaturen overdag in het hele land tegen de 30 graden Celsius aan.

Hitteplan

Het RIVM stelde het Nationale Hitteplan in werking en veel scholen schakelden over op een tropenrooster.

Ook evenementen hebben zaterdag extra maatregelen genomen tegen de dreigende hitte. Zo zijn er op de Uitmarkt in Amsterdam extra waterpunten en schaduwrijke terrassen ingericht. EHBO’ers zijn speciaal getraind op het herkennen van warmteverschijnselen.

Onverwachte hagelbuien en regenval teisterden Nederland deze zomer met regelmaat en richtten voor honderden miljoenen euro's schade aan.