Het platform Ouders en Onderwijs wil dat er een register komt waarin andere zaken worden vastgelegd als een leraar ontucht heeft gepleegd. Dit moet voorkomen dat leraren na ontslag op een school elders weer kunnen worden aangenomen.

De woordvoerder van Ouder en Onderwijs maakt tegenover de NOS een vergelijking met het artsenregister, waarin ook vastgelegd is als ze 'hun boekje te buiten gaan'. 

Het plan volgt op de situatie op een school in Rotterdam waar een 28-jarige wiskundeleraar door de zedenpolitie is aangehouden op verdenking van ontucht met tienermeisjes. De man was al twee maal eerder op scholen ontslagen vanwege ongewenst gedrag. Volgens Ouder en Onderwijs toont dit aan dat er "blijkbaar een gat" is in het systeem. 

De scholen meldden de incidenten bij de Onderwijsinspectie, maar die stelt dat de man niet kan worden vervolgd omdat hij geen strafbare feiten had gepleegd. Op de scholen voerde de man seksueel getinte chat- en e-mailgesprekken met jonge leerlingen. Voor de scholen was dit een reden om de man te ontslaan.

Rechter

Alleen de rechter is in staat om een docent zijn bevoegdheid af te nemen, maar dan moet er eerst aanleiding zijn om iemand strafrechtelijk te vervolgen. Ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), die een docent moet voorleggen als hij solliciteert op een school, kan pas worden afgenomen als iemand een strafblad heeft.

De Onderwijsinspectie adviseert scholen met klem sollicitanten ook te vragen naar referenties en deze vervolgens ook te controleren.