Voor de tweede keer deze zomer is er in Limburg sprake van een hittegolf. 

Dat zeggen meerdere weerdiensten.

Zaterdag liep het kwik bij het meetpunt van de KNMI in Arcen op tot 25 graden, voor de vijfde dag op rij. Drie dagen daarvan werd het zelfs warmer dan 30 graden, waardoor er in Limburg officieel sprake is van een hittegolf.

De verwachting is dat in Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en de Achterhoek in de loop van zaterdagmiddag ook aan de voorwaarden voor een regionale hittegolf wordt voldaan.

Landelijke hittegolf

Landelijk was er geen sprake van een 'officiële hittegolf'. Het had zaterdag voor de derde keer tropisch warm moeten worden, maar dat werd het niet. Dat heeft Weeronline laten weten.

De temperatuur in De Bilt bleef met 26,5 beneden de 30 graden. Voor zondag rekent Weeronline op een graad of 26.

Voor een hittegolf is een aaneengesloten serie van vijf zomerse dagen (maxima van 25 graden of meer) nodig en daarvan moeten drie dagen tropisch verlopen (maxima van 30 graden of meer).

Weer: Tropisch warm 

Weer: Tropisch warm
Weer: Tropisch warm

Code geel

Het KNMI heeft overigens voor zaterdagavond een code geel afgegeven omdat het weer in het hele land plotseling kan omslaan. In alle provincies is er kans op onverwachte windvlagen, hagel en veel regenval in korte tijd.

Vooral boven de provincie Utrecht onweerde het flink, meldt Weeronline. De buien trekken noordoostwaarts over het land. Er zijn nog geen grote neerslaghoeveelheden gemeld. De weerdienst krijgt vooral meldingen binnen van veel bliksemontladingen en inslagen. In het noorden van het land onweerde het eerder op de avond al.

Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van de plotselinge omslag, waarschuwt het KNMI. Volgens het weerinstituut is er nog de hele nacht kans op een stevige onweersbui.