Het KNMI heeft een code geel afgegeven voor zaterdagavond. Na vier hete dagen slaat het weer om en is er grote kans op stevige onweersbuien, hagel en zware windstoten.

De hitte houdt zaterdag overdag nog aan, met temperaturen boven de 27 graden Celsius. Het Nationale Hitteplan van het RIVM blijft van kracht.

Maar dit verandert ’s avonds. In het hele land is er kans op onverwachte windvlagen, hagel en veel acute regenval in korte tijd.

Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van de plotselinge omslag, waarschuwt het KNMI. Mensen die buiten zijn wordt geadviseerd open water en open gebieden te mijden en niet onder bomen te schuilen.

Schaduwrijke terrassen

Veel evenementen hebben wel zaterdag extra maatregelen genomen tegen de dreigende hitte. Zo zijn er op de Uitmarkt in Amsterdam extra waterpunten en schaduwrijke terrassen ingericht.

EHBO’ers zijn speciaal getraind op het herkennen van warmteverschijnselen.

Tropenrooster

Het KNMI gaf de afgelopen dagen een code geel af voor warm weer. Diverse scholen hanteerden een tropenrooster vanwege de extreme temperaturen.

Onverwachte hagelbuien en regenval teisterden Nederland deze zomer met regelmaat en richtten voor honderden miljoenen euro's schade aan.