De 28-jarige wiskundeleraar die maandag door de zedenpolitie is aangehouden op verdenking van ontucht met meisjes tussen de twaalf en zestien jaar, is al twee keer eerder op scholen ontslagen vanwege ongewenst gedrag. 

De man werd ook al bij een scholengemeenschap en een opleiding voor volwassenen ontslagen, zo schrijft RTV Rijnmond vrijdag. Ook bij een theaterschool in Rotterdam werd hij na verloop van tijd niet meer ingezet.

De scholen zeggen de voorvallen te hebben gemeld bij de Onderwijsinspectie. Het is onduidelijk wat er met die meldingen gedaan is. 

Volgens een woordvoerder van de scholengemeenschap ontdekte de school in 2011 dat de man seksueel getinte chatgesprekken voerde met een leerling, waarna hij werd ontslagen. Daarna ging de man aan de slag bij een theaterschool in de stad, maar ook daar werd hij aan de kant gezet. 

Seksueel getint

Vorig jaar werd de man aangenomen bij een opleidingsinstituut voor volwassenen en kon hij een verklaring omtrent gedrag en aanbevelingen van vorige werkgevers laten zien, aldus een woordvoerder. Nadat hij ook daar met een leerling seksueel getint contact had via email werd hij geschorst en daarna ontslagen.

De school meldde dit niet alleen bij de Onderwijsinspectie, maar ook bij de politie. 

Vertrouwensinspecteur

De Onderwijsinspectie bevestigt dat er melding is gemaakt van de docent. "Maar de school en de vertrouwensinspecteur hebben in overleg geconcludeerd dat er geen redelijk vermoeden was van een strafbaar feit" legt een woordvoerder uit. "Daarmee was de zaak voor ons afgedaan."

Alleen een rechter is bevoegd om een docent zijn leerbevoegdheid te ontnemen. Maar daarvoor moet eerst een strafbaar feit zijn gepleegd. Datzelfde geldt voor het ontnemen van een verklaring omtrent gedrag, iets dat het ministerie van Veiligheid & Justitie kan doen als een docent een strafblad heeft.

Referenties controleren

"Wij adviseren scholen ook altijd met klem om niet alleen naar een VOG te vragen, maar ook naar referenties. En deze vervolgens ook na te trekken", aldus de zegsman van de Inspectie.

Na een aangifte van een leerling van de theaterschool kwam de politie de man op het spoor. Na onderzoek bleek dat hij ook in het bezit was van kinderporno, waarna hij maandag werd aangehouden. Hij blijft voorlopig vastzitten.