Kroongetuige Fred Ros en hoofdverdachte Dino Soerel blijven beiden vastzitten in de zaak Passage, zo heeft het hof vrijdag geoordeeld in een tussentijdse uitspraak. 

Fred Ros is zelf veroordeeld tot dertig jaar cel, onder meer voor het organiseren van de moord op Kees Houtman, maar geldt in deze zaak als kroongetuige. 

Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg om invrijheidstelling omdat Ros tien van de vijftien jaar celstraf heeft uigezeten. Het OM gaf hem in deze zaak een gehalveerde strafeis in ruil voor een pakket verklaringen. 

Het is gebruikelijk dat een veroordeelde na tweederde van het uitzitten van zijn straf vrijkomt en volgens het OM heeft Ros zich aan de geldende afspraken gehouden. 

Het hof oordeelt gezien het lopende hoger beroep dat het nog te vroeg in het proces is om Ros vrij te laten. 

Soerel

Ook Soerel, die geldt als hoofdverdachte in het Passageproces, blijft vastzitten. Kroongetuige Ros heeft belastende verklaringen over Soerel afgelegd.

Volgens het hof zijn er geen veranderingen geweest in de geschillen tussen Soerel en de kroongetuige. Het hof ziet daarom ook geen aanleiding om een einde te maken aan de voorlopige hechtenis van Soerel.