Van een officiële hittegolf is waarschijnlijk geen sprake deze week. 

Voor een hittegolf is een aaneengesloten serie van vijf zomerse dagen (maxima van 25 graden of meer) nodig en daarvan moeten drie dagen tropisch verlopen. Volgens de laatste verwachtingen lukt dat waarschijnlijk niet, meldt Weeronline donderdag.

Van een tropische dag is sprake als het in De Bilt warmer is geweest dan 30 graden. Dat was op 20 juli, en woensdag en donderdag het geval. Voor vrijdag is er iets koeler weer verwacht. In De Bilt wordt vrijdag 28 graden verwacht. Voor zaterdag en zondag ongeveer 26 graden.

In De Bilt tikte het kwik donderdagmiddag om 14.40 uur de 31 graden aan. Daarmee telt donderdag 25 augustus officieel als derde tropische dag van dit jaar.

Het record van warmste 25 augustus ooit is net niet gehaald. Dat staat nu nog op naam van 25 augustus 2001, toen werd het in De Bilt 31,1 graden. In het Zeeuwse Westdorpe is het donderdag tot dusver het warmst, met 33,7 graden. Vlieland had de laagste maximumtemperatuur met 27,6 graden. 

Video: Weer: Zonnig, zomers tot tropisch

Zeeland

In de provincie Zeeland is een verhoogd risico op natuurbranden. De veiligheidsregio heeft daarvoor code oranje afgegeven. Dat betekent dat mensen geen kampvuur mogen maken in natuurgebieden. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan. Roken wordt afgeraden.

Eerder deze week werd voor Zeeland en de regio's IJsselland en Twente al de code geel afgegeven voor een verhoogd risico is. Volgens woordvoerders van IJsselland en Twente is daar van een opschaling naar code oranje nog geen sprake.

[[slideshow:Derde tropische dag van 2016 gemeten]]

Reddingsbrigade

De Reddingsbrigades in Nederland hebben drukke dagen achter de rug. De strandwachten kwamen sinds maandag minstens zevenhonderd keer in actie. Het gaat om voorlopige cijfers, grote posten zoals die in Den Haag moeten nog informatie aanleveren, aldus een woordvoerster.

Twee keer werd iemand uit het water gered, onder meer in Zandvoort. Verder zijn door de hitte veel mensen onwel geworden aan het einde van de dag, aldus de Reddingsbrigade. Tientallen kinderen werden met hun ouders herenigd; verder waren de redders vooral druk met het plakken van pleisters en het verzachten van wespensteken.

Mogelijk wordt een record gevestigd, stelde de zegsvrouw. In een 'normale' warme week komen de strandwachten ongeveer duizend keer in actie, in een rustige regenachtige vakantieweek is dat driehonderd keer. Maandagochtend zijn de cijfers compleet.

hittekaart