Tientallen scholen nemen donderdag en vrijdag hun toevlucht tot een 'tropenrooster'. Dit betekent dat de lessen eerder van start gaan en korter duren, zodat de leerlingen 's middags niet in de hitte op school hoeven te zitten.

Dit blijkt uit een rondgang van NU.nl langs regionale media en scholen.

Onder meer scholen in Den Haag, Zoetermeer, Hellevoetsluis, Utrecht, Rotterdam, Pijnackers, Spijkenisse, Voorburg, Ede en Veenendaal maken donderdag en vrijdag gebruik van de mogelijkheid om lesverkorting door te voeren. Het 'tropenrooster’ wordt door leerlingen op sociale media met veel vreugde ontvangen.

De Onderwijsinspectie houdt niet bij hoeveel scholen verkorte lessen geven vanwege het warme weer.

IJzel en sneeuw

"Scholen zijn geheel vrij in het indelen van hun lesroosters", legt een woordvoerder uit. "De enige eis is dat zij binnen een schooljaar het voorgeschreven aantal uren les geven. Als een schoolleiding denkt dat het vanwege warm weer of juist ijzel en sneeuw slim is veranderingen in het rooster aan te brengen, zijn zij daar geheel vrij in."

Het lijkt de zegsman overigens wel "zeer aannemelijk" dat veel scholen deze week het tropenrooster hanteren. "In sommige schoolgebouwen kan het met deze temperaturen heel heet worden", bevestigt hij. Scholen moeten alleen, als zij zo’n aanpassing doen, de ouders en leerlingen tijdig informeren.

Code geel

De regio’s noord en zuid hebben overigens nog zomervakantie. In het noorden van het land beginnen de scholen volgende week weer; het zuiden heeft nog vrij tot en met 4 september. 

Het KNMI heeft voor donderdag een code geel afgegeven voor het hele land vanwege "maximumtemperaturen die ruim boven de 27 graden Celsius komen". Het RIVM heeft het Nationaal Hitteplan in werking gesteld.

Ook diverse bedrijven hebben op Twitter aangekondigd donderdag en vrijdag een tropenrooster te hanteren.