De tweede officiële tropische dag van 2016 is een feit. In De Bilt werd het woensdag rond 16.10 uur 30,1 graden.

Dat meldt Weeronline. De eerste tropische dag was op 20 juli. Ook voor donderdag zijn tropische temperaturen voorspeld. 

Tropische temperaturen zijn eind augustus vrij uitzonderlijk. De dagen worden snel korter en daardoor neemt de kans op hitte af.

Woensdag is het de warmste 24 augustus sinds 1901. Het oude record komt uit 1977, toen werd het 31,3 graden in Maastricht. Nu werd er 31,4 graden gemeten in het Brabantse Gilze Rijen.

File

Het is erg druk op de weg richting de stranden meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). Vooral de wegen richting de stranden in Zandvoort en Bloemendaal zijn nog altijd erg druk met verkeer.

Rondom Zandvoort en Bloemendaal aan Zee is het rond 17.00 uur erg druk op lokale wegen. De drukte wordt ook veroorzaakt door strandgangers die huiswaarts keren. 

Bij IJmuiden moeten automobilisten ook rekening houden met vertraging op de weg. Een woordvoerder van de VID noemt de situatie "erg druk".

In Zuid-Holland is het nog altijd druk tussen de A44 en de Wassenaarseslag. Er is daar op meerdere stukken veel verkeer te vinden. Ook bij Katwijk aan Zee en op de boulevard bij Scheveningen is het drukker dan normaal. Onder meer bij Wassenaar en Hoek van Holland valt het op dat er ook al huiswaarts veel auto's rijden.

Hittekaart

hittekaart

Smog

Komende dagen neemt volgens het RIVM de kans op smog toe. Een zuidoostenwind voert verontreinigende stoffen aan van elders uit Europa en daarbij komt ook de uitstoot van het verkeer en onze eigen industrie. Onder invloed van de zon, die ongehinderd kan schijnen, worden deze stoffen omgezet tot ozon.

Door deze hoge ozonconcentratie kunnen luchtwegklachten ontstaan (hoesten, zere keel, benauwdheid). Ook is kans op misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn.

Bekijk hier de actuele verkeersinformatie

Heeft u beeld bij dit nieuws? Upload uw foto's via NUfoto of via WhatsApp (06 - 1388 0644). Video's kunnen naar video@nu.nl.

Bent u getuige van dit nieuws? Download dan onze NUlive-app (Android of iOS) en livestream naar de redactie.