Het Openbaar Ministerie eist tachtig uur werkstraf, waarvan veertig voorwaardelijk, tegen de man die een opblaaspop van Feyenoorddoelman Kenneth Vermeer ophing tijdens de wedstrijd Ajax en Feyenoord op 7 februari.

Daarnaast vraagt het OM om een gebiedsverbod van drie jaar voor de omgeving van de Arena. De man, Ferdi T., heeft van Ajax al een stadionverbod van drie jaar gekregen. 

De voorlopige hechtenis van de man wordt opgeheven. De uitspraak is op 7 september.

De verdachte bekende in de rechtszaal de pop te hebben opgehangen en zei dat hij dacht er "lollig" mee te zijn, schrijven verslaggevers die in de rechtszaal aanwezig waren. De 27-jarige man uit Wageningen zegt dat hij de tekst 'NSB', dat op het shirt van de pop geschreven stond, niet gezien heeft.

Hij omschreef de actie als impulsief en zei daarnaast te begrijpen dat doelman Vermeer zich bedreigd voelde. Ook zegt hij niets te maken te hebben met een spandoek over Vermeer dat in het stadion was opgehangen.

De man heeft een strafblad met meerdere geweldsdelicten en was onder meer betrokken bij vechtpartijen in het hele land. 

Rivaal

Ferdi T. hing op 7 februari 2016 voor het begin van de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord de donkere pop over de ballustrade van vak 425. Daarnaast zou hij de keeper, die een overstap maakte van Ajax naar rivaal Feyenoord, hebben beledigd door hem verwensingen toe te roepen als "je moeder is een hoer".

Op het shirt dat de pop aanhad, stond de tekst NSB. Ook was er een spandoek opgehangen met de tekst: "Vermeer: van godenzoon naar hoerenzoon."

Video: Kenneth Vermeer-pop opgehangen tijdens Ajax - Feyenoord

Kenneth Vermeer-pop opgehangen tijdens Ajax - Feyenoord
Kenneth Vermeer-pop opgehangen tijdens Ajax - Feyenoord

Doelman Vermeer besloot daarop aangifte te doen en zei in een reactie na het incident dat hij er niet veel woorden aan vuil wilde maken.

Na het incident kreeg de Wageninger van Ajax al een stadionverbod van drie jaar. De club zelf kreeg ook straf, onder meer een boete van 10.000 euro, omdat de KVNB vond dat Ajax eerder had moeten reageren toen de Vermeerpop werd opgehangen.