In het oosten en zuidoosten van Nederland worden voor vrijdag en het weekend tropische temperaturen verwacht van 30 graden of meer. Waarschijnlijk komt het in die gebieden zelfs tot een hittegolf.

Voor een regionale hittegolf moet het vijf aaneengesloten dagen 25 graden of meer zijn. Drie dagen daarvan moet een tropische temperatuur van 30 graden of meer worden bereikt.

Een landelijke hittegolf zit er waarschijnlijk niet in, meldt Weeronline dinsdag. Daarvoor moet ook De Bilt aan de voorwaarden voldoen, terwijl het daar doorgaans een paar graden lager is dan in het zuidoosten.

Dinsdag is waarschijnijk de eerste officiële zomerse dag sinds 24 juli met in de middag temperaturen van 24 graden in het Waddengebied tot 29 graden in Zeeuws-Vlaanderen. In De Bilt was het om 13.40 uur 25 graden.

Woensdag wordt het in grote delen van het land tropisch warm met een maximum temperatuur van 30 graden. Donderdag wordt het nog warmer met in het midden en zuiden van het land maxima van 31 tot 34 graden.

Nationaal Hitteplan

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het Nationaal Hitteplan dinsdag geactiveerd. Het Nationaal Hitteplan wordt van kracht vanwege de aanhoudende hoge temperaturen in de komende dagen. In de nachten wordt het volgens het RIVM ook niet koeler dan 20 graden, wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt voor bijvoorbeeld chronisch zieken of mensen in verzorgingstehuizen. 

Het RIVM adviseert mensen in risicogroepen bijvoorbeeld om zoveel mogelijk in de schaduw te blijven, goed te drinken en lichamelijke inspanning te beperken. 

Het instituut waarschuwt vanaf woensdag ook voor de toenemende kans op smog, wat weer voor problemen kan zorgen voor mensen met luchtwegaandoeningen. Deze mensen wordt ook aangeraden zich lichamelijk niet teveel in te spannen en mogelijk binnen te blijven. 

Natuurbranden

Door de aanhoudende droogte neemt het risico op natuurbranden toe in de regio's IJsselland, Twente en Zeeland. Voor deze gebieden geldt sinds dinsdag code geel, meldt natuurbrandsrisico.nl.

Dat betekent dat het risico op een zich snel uitbreidende brand niet heel groot is, maar bij een melding rukt de brandweer wel met extra mensen en materieel uit.