In Rotterdam-Oost stonden maandagochtend twee ingehuurde beveiligers bij een school die in verband wordt gebracht met de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. Ook enkele politieagenten waren aanwezig. 

Een derde van de leerlingen van het Cosmicus College in Rotterdam is van Turkse afkomst, schrijft NOS maandag. De zestig leraren zijn 's ochtends bijgepraat over de huidige situatie, maar het bleef rustig bij de school. 

Volgens de politie zijn er geen incidenten geweest. ''We hebben geen meldingen gehad'', zegt een woordvoerder.

De spanningen in Turkije zijn ook in Nederland merkbaar. Na de mislukte staatsgreep werden onder meer ramen ingegooid bij Gülen-aanhangers en winkels vernield. 

Een woordvoerder van het college zegt dat het Gülen-stempel dat de school heeft gekregen niet terecht is. De Gülenistische stichting Cosmicus heeft volgens de woordvoerder een belangrijke rol gespeeld toen de school werd geopend, maar heeft geen invloed op het beleid. 

De afgelopen weken werd al bekend dat een aantal Turkse ouders hun kinderen uitschrijven bij scholen die mogelijk aan Gülen gelinkt zijn. Ook bij het Cosmicus College hebben zich maandag ouders gemeld die hun kind naar een andere school doen uit angst voor mogelijke problemen.

"Als je in Turkije komt, moet je papieren van je school laten zien en deze school staat op een zwarte lijst", aldus een anonieme vader tegen de NOS

De directeur van het Cosmicus College gaat in gesprek met bezorgde ouders. 

Aangiften

Aanhangers van Fethullah Gülen in Nederland zeiden in juli al te vrezen dat de bedreigingen en het geweld tegen hen voorlopig nog niet voorbij zijn. Volgens Gülen-vertegenwoordiger en directeur van de maatschappelijke organisatie Platfor INS Saniye Calkin zijn er behalve de tientallen aangiften die in juli al zijn gedaan, nog enkele tientallen nieuwe aangiften onderweg.

Calkin zei toen al dat er angst is voor een tweede golf vijandelijkheden op onder meer scholen als veel Turkse Nederlanders na de vakantieperiode terugkomen uit Turkije. Volgens de Gülen-aanhangers zijn de vakantiegangers blootgesteld aan haatzaaierij door Turkse media.

Uitlevering

President Erdogan verdenkt Gülen ervan achter de mislukte couppoging te zitten. Hij heeft daarom een uitleveringsverzoek bij Amerika ingediend, waar Gülen sinds 1999 in zelfgekozen ballingschap woont. Amerika besloot daarop om een team in Turkije te laten onderzoeken of de geestelijke achter de criminele activiteiten zou zitten. 

Erdogan zei eerder al vraagtekens te zetten bij de samenwerking met de Verenigde Staten als het land weigert Gülen uit te leveren. 

Sinds de mislukte staatsgreep heeft Turkije 80.000 mensen uit hun functie gezet omdat ze mogelijk aanhangers zijn van Gülen. Het gaat onder meer om leraren, ambtenaren, rechters, militairen en veiligheidspersoneel.