De Nederlandse officier van justitie die voormalig coffeeshophouder Johan van Laarhoven in Thailand liet arresteren, moet de rechter onder ede uitleg geven over zijn handelen in de zaak.

Dat heeft Sidney Smeets, de advocaat van Van Laarhoven, zondag laten weten.

De Nederlandse coffeeshophouder, die The Grass Company oprichtte, werd vorige jaar in Thailand veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar. Volgens justitie in Thailand is verkoop van softdrugs illegaal, ook al vond die verkoop in Nederland plaats, waar verkoop van softdrugs wordt gedoogd.

Van Laarhoven wil dat Nederland de Thaise staat vraagt hem uit te leveren aan Nederland.

Afdwingen

Omdat de Nederlandse staat dat geweigerd heeft, is zijn advocaat een rechtszaak begonnen om de uitlevering alsnog af te dwingen. In deze rechtszaak moet de officier van justitie nu getuigen. De eerste sessie voor de rechtbank in Den Haag dient 5 september.

De officier van justitie die de zaak behandelde, werd eerder al enige tijd geschorst door het Openbaar Ministerie omdat hij een valse aangifte zou hebben gedaan.

Handtekeningenactie

Het is volgens advocaat Smeets zeer uitzonderlijk dat een officier van justitie onder ede uitleg moet komen geven. Eerder gebeurde dit bijvoorbeeld in de IRT-affaire en in de zaak-Demmink, waarin een topman van justitie werd beticht van seks met minderjarige jongens. Van Laarhoven wordt in de zaak verder bijgestaan door Gerard Spong.

Nederlandse coffeeshops zijn een handtekeningenactie begonnen om het verzoek Van Laarhoven naar Nederland te halen kracht bij te zetten. Meer dan 140 coffeeshops doen mee aan de actie, die tot nu toe 22.000 handtekeningen heeft opgeleverd.

Kabinet

Acht politieke partijen in de Tweede Kamer hebben in juni vragen gesteld aan het kabinet over de zaak Van Laarhoven. Zij willen dat het kabinet ervoor zorgt dat de Nederlander zo snel mogelijk weer naar Nederland komt.

Het gaat om coalitiepartner PvdA en oppositiepartijen D66, SP, GroenLinks, 50Plus, Partij van de Dieren, de Groep Klein en de Groep Bontes Van Klaveren.

Bovendien willen de partijen weten waarom een ambassademedewerker de Thaise autoriteiten überhaupt heeft gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven.