'Oorsprong alternatieve geneeskliniek Klaus Ross lag in Limburg'

De omstreden Duitse kliniek in Bracht, waar twee Nederlanders en mogelijk tientallen andere patiënten onjuist zijn behandeld tegen kanker, komt voort uit een Limburgse organisatie. 

Dat blijkt uit een reconstructie van Trouw naar de opkomst van de praktijk.

De voorganger van de kliniek werd in juli 2013 in Venlo opgericht zijn door een voormalig longkankerpatiënt die zelf zou zijn genezen door alternatieve behandelmethodes, onder de naam Stichting Kankerbehandelen. 

De stichting verhuisde uiteindelijk naar Duitsland en stelde in 2014 de omstreden natuurgenezer Ross aan. Een jaar later heeft de oorspronkelijke stichting zich afgescheiden van de activiteiten van Ross. 

Opspraak

Begin augustus kwam de huidige kliniek in opspraak na een melding van het overlijden van een Nederlandse vrouw onder verdachte omstandigheden. 

De alternatieve genezer Ross zou de patiënten in zijn kliniek een infuus met glucoseblokkers hebben toegediend om kankercellen te doden, zo liet een van de nabestaande weten. Na de behandeling voelden de patiënten zich ziek.

In plaats van ze door te verwijzen naar een ziekenhuis, een reguliere arts of andere hulp in te schakelen, diende Ross ze volgens de inspectie vitamines toe. Verschillende patiënten zouden hierdoor zijn overleden. 

Meer slachtoffers

Donderdag bleek dat veel meer patiënten dan tot nog toe werd aangenomen zijn overleden na behandeling in de kliniek. Volgens de Duitse omroep WDR onderzoekt de politie inmiddels zeventig sterfgevallen.

Het is de vraag of deze patiënten zijn overleden aan kanker of dat hun dood te wijten is aan de behandeling met de glucoseblokkers.

Lees meer over:
Tip de redactie