'Door NAM vastgestelde grenzen bevingsgebied Groningen kloppen niet'

De gebiedsgrens die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aanhoudt voor erkenning van aardbevingsschade is te strikt.

Dat concluderen onderzoekers van de TU Delft, schrijft de Volkskrant.

Arcadis, het bedrijf dat in opdracht van de NAM de schademeldingen onderzocht, stelde eerder dat de schades in een randgebied niet toegeschreven konden worden aan de bevingen. Maar volgens de onderzoekers van de TU Delft was de steekproef van Arcadis te klein en de onderzoeksmethode te beperkt.  

Schademeldingen van buiten het door de NAM aangehouden bevingsgebied moeten daarom alsnog in behandeling worden genomen, zo wordt geadviseerd door de Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders naar aanleiding van het onderzoek. Ook wil hij individueel onderzoek naar alle nieuwe meldingen. 

De NAM, die schade door gaswinning wettelijk gezien moet vergoeden, liet meldingen uit de randgebieden als Zuidhorn, Woldendorp en Veendam tot dusver onbehandeld. Mensen zeggen daar echter ook schade te ondervinden.

In 60 seconden: De gaswinning in Groningen

Opnieuw bekijken

De NAM laat in een reactie aan de Volkskrant weten dat het Centrum Veilig Wonen namens de NAM alsnog gaat kijken naar de meldingen. Er wordt dan zo breed mogelijk gekeken naar de meldingen. Ook andere oorzaken van schade worden daarin meegenomen.

Lees meer over:
Tip de redactie