Man die dreigde met bomaanslag Tour vrijgesproken

De rechtbank in Utrecht heeft Paul G. die dreigde een bomaanslag te plegen tijdens de Tour de France in Utrecht vrijdag vrijgesproken.

Volgens de rechter is niet gebleken dat de 58-jarige man daadwerkelijk van plan was een aanslag te plegen.

Enkele dagen voor de tourstart had de man waanbeelden en dromen waarin hij bijvoorbeeld met een bom in het publiek ging staan en zuur naar de wielrenners gooide.

Met deze informatie klopte hij aan bij zijn wijkagent. Een paar dagen later werd hij aangehouden.

Zelfgemaakt pistool

G. krijgt wel een celstraf van negen dagen voor het vervaardigen van een pistool met een 3D-printer. Ook had hij patronen op zak. De straf is gelijk aan het aantal dagen dat hij in voorarrest zat.

Het Openbaar Ministerie had tbs geëist tegen de man, omdat het de enige passende maatregel zou zijn. G. zou psychische stoornissen hebben waar hij eerder niet goed aan geholpen is.

De rechtbank is het met deskundigen eens dat de man intensieve behandeling en begeleiding nodig heeft vanwege zijn stoornis. Ondanks zijn ernstige problematiek en gevaar voor herhaling, lijkt het erop dat de hulpverlening voor de man op dit moment ontoereikend is. Dit is onwenselijk, maar de rechtbank vindt het niet juist om dit gat, dat blijkbaar in de hulpverlening bestaat, op te lossen met het opleggen van een straf die niet bij de gepleegde feiten past.

Lees meer over:
Tip de redactie