Waarschuwingsboei voor sterke stroming in mui Egmond geplaatst

De reddingsbrigade in Egmond aan Zee gaat een waarschuwingsboei plaatsen midden in een mui. De sterke stroming in de mui zorgt al tijden voor gevaarlijke situaties in het water. 

Deze maand zijn al een 17-jarig meisje en een 15-jarige jongen om het leven gekomen tijdens het zwemmen. 

In de afgelopen dagen kwamen ook op andere plaatsen zwemmers in problemen door de gevaarlijke stroming. Zo zijn bij Bergen aan Zee drie vrouwen gered.

De reddingsbrigade in Egmond aan Zee gaat nu bij wijze van proef een grote boei in de mui plaatsen. Ook komen er vlaggen op het strand om aan te geven waar de stroming begint en eindigt.

De Reddingsbrigade waarschuwt steeds voor de muien. Een mui is een dieper gedeelte loodrecht op de kustlijn twee paralelle zandbanken in. Het water tussen het strand en de zandbanken stroomt bij opkomend water en afgaand water richting de diepere gedeeltes, waardoor een krachtige stroming richting de zee ontstaat. 

Verdrinkingen

Dit seizoen zijn er in Nederland al tien mensen door verdrinking om het leven gekomen. Gemiddeld zijn dit er acht per jaar.

Vorige week heeft de brigade 39 mensen moeten redden uit een levensbedreigende situatie. De meeste zwemmers waren in problemen gekomen door de sterke stroming langs de kust. In totaal zijn deze zomer al 212 reddingen verricht.

Lees meer over:
Tip de redactie