Politie en justitie onderzoeken tientallen aangiften uit de Turkse gemeenschap in Rotterdam over bedreigingen. Het gaat om bedreigingen die sinds de couppoging in Turkije zijn gedaan. Er is nog niemand opgepakt, meldt de politie.

De driehoek in Rotterdam (gemeente, politie en justitie) heeft dinsdag de onrust in de Turkse gemeenschap besproken. Daarover worden verder geen mededelingen gedaan, laat een woordvoerder van de gemeente Rotterdam weten.

De mislukte staatsgreep was op 15 juli. Vervolgens waren er in reactie hierop enkele demonstraties in Rotterdam. Binnen de Turkse gemeenschap ontstonden spanningen tussen aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en volgelingen van diens rivaal, de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

Scholen

Ook vanuit verschillende scholen in Rotterdam komen signalen dat er na de vakantie mogelijk spanningen ontstaan vanwege de onrust in Turkije.

Volgens de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge gaat de gemeente daarom in overleg met de scholen om hulp en ondersteuning aan te bieden.

"We krijgen de signalen vanuit een aantal scholen en mensen die daar werken", vertelt De Jonge. "Maar we krijgen ze ook van ouders van leerlingen. Het is onacceptabel dat de spanningen in Turkije zouden overslaan naar de klassen in Rotterdam."

Social media

De politie zegt de gebeurtenissen onder meer op social media in de gaten te houden en stuurt als een uiting niet door de beugel kan rechtstreeks een bericht naar verzenders. ''Wijkagenten treden op als voelhorens in de wijken.''

De politie roept slachtoffers van bedreiging nog steeds op aangifte te doen. Dat kan op verschillende manieren, zodat ze ervan zijn verzekerd dat hun identiteit geheim blijft.

Adres

De aangevers mogen onder meer een ander adres opgeven. Ook kunnen aangiftes afgeschermd worden, zodat alleen de rechercheurs die zich met het onderzoek bezig houden, ze kunnen inzien.

Landelijk gezien is het aantal incidenten door de spanningen de afgelopen weken flink afgenomen, liet de politie onlangs weten.