Maatregelen na Zoetermeerse gevangenismoord

Na de Zoetermeerse gevangenismoord in september vorig jaar zijn veiligheidsmaatregelen genomen om de kans op een soortgelijk drama te verkleinen. Dat blijkt uit interne correspondentie over de nasleep.

Door justitie is gekeken of dader Johannes R. wel op de afdeling had mogen zitten waar hij was geplaatst.

Uit de documenten blijkt dat weliswaar aan de "formele eisen is voldaan in het selectie- en plaatsingsproces", maar dat wel maatregelen zijn genomen om het delen van informatie over gedetineerden te verbeteren, voordat ze in een gevangenisregime worden geplaatst. Ook zijn in de Zoetermeerse gevangenis in mei een aantal sloten van celdeuren vervangen.

De doorgedraaide R. viel het slachtoffer Elbert G. (82) aan in diens cel. De 25-jarige R. had het cilinderslot onklaar gemaakt. Het gevangenispersoneel kon door het luikje zien wat er gebeurde, maar kon niet ingrijpen. Even later nam R. zijn slachtoffer in gijzeling op de afdeling. R. stak zijn bejaarde medegedetineerde dood met een smeermes.

Waarschuwing

De vader van R. liet na het drama weten dat hij had gewaarschuwd dat zijn zoon psychotisch kon zijn en gevaarlijk was. Hij stelde dat het drama voorkomen had kunnen worden.

R. was tot zeven jaar cel en tbs veroordeeld omdat hij in Den Haag een man had neergestoken om die van zijn scooter te beroven. Ook was hij bekend als de stalker van actrice en presentatrice Chantal Janzen.

Openbaring

Na de gevangenismoord zijn twee interne rapporten verschenen: een veiligheidsonderzoek en een onderzoek naar de plaatsing van Johannes R.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft de rapporten, uitkomsten en aanbevelingen niet vrij. Het incident heeft grote impact gehad op de betrokken gevangenismedewerkers. Enkele van hen zitten nog steeds thuis.

Volgens advocaat Sébas Diekstra zijn evenwel onverantwoorde risico's genomen met de plaatsing van R. op een niet-psychiatrische afdeling. Diekstra staat een man bij die door de gedode Elbert G. was neergeschoten. Volgens de advocaat is de schade van de man, een makelaar, door de dood van G. niet meer te verhalen.

Lees meer over:
Tip de redactie