Militairen gaan vanaf vrijdagavond helpen bij de extra controles bij Schiphol. De veiligheidsmaatregelen rond de luchthaven blijven langer van kracht.

Dat heeft de driehoek, bestaande uit burgemeester, hoofdofficier van justitie en marechaussee/politie, in Haarlemmermeer besloten na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en luchthaven Schiphol.

De extra veiligheidsmaatregelen werden op 30 juli ingesteld nadat een signaal binnenkwam "dat betrekking heeft op de luchthaven". De controles zorgden de eerste dagen voor lange files richting Schiphol.

"We kunnen nog steeds niet ingaan op de aard van de informatie die wij hebben. Dit doen we om onze bronnen te beschermen en om onze informatiepositie veilig te stellen", zegt locoburgemeester van Haarlemmermeer Adam Elzakalai tegen het ANP.

Voor de driehoek is het belangrijk dat de veiligheid van reizigers en mensen op Schiphol vooropstaat. Daarom pakken wij het op deze wijze aan."

Uitzonderlijk

Omdat de extra controles en veiligheidsmaatregelen langer doorgaan, gaan de militairen de marechaussee helpen. Het is een uitzonderlijke maatregel dat militairen hiervoor worden ingezet.

"Deze steun zorgt ervoor dat de extra veiligheidsmaatregelen op Schiphol zo min mogelijk ten koste gaan van andere taken van de marechaussee", verduidelijkt de marechaussee.

Het gaat bijvoorbeeld om de extra grenscontroles die worden uitgevoerd vanwege de vluchtelingenstroom en de extra beveiliging vanwege de huidige dreiging op andere locaties in Nederland, zoals bij het parlement en Joodse instellingen.

De hulp van militairen op en rond Schiphol is tijdelijk, laat de marechaussee weten. "De steun wordt beëindigd zodra de extra maatregelen op Schiphol niet meer nodig zijn, of zodra het Hoog Risico Beveiligingseskadron van de marechaussee op de geplande sterkte is en de marechaussee de maatregelen zelf kan uitvoeren."