Ondernemingsraad politie kreeg dubbele toelage

Leden van de centrale ondernemingsraad (COR) van de politie hebben meer dan twee jaar een dubbele toelage gekregen voor hun werkzaamheden, terwijl ze ook al waren vrijgesteld van hun normale politiewerk. 

Dat staat in documenten die donderdag door de politie zijn vrijgegeven.

In de stukken staat een afspraak beschreven waarbij leden van de ondernemingsraad een maandelijkse toelage kregen van tot wel 537 euro van de COR, plus nog een vergoeding vanuit het regionale korps waar ze voorheen in de ondernemingsraden zaten. Ook die laatste vergoeding kon al snel oplopen tot enkele honderden euro's.

Het zou gaan om een overgangsregeling waarbij de COR-leden van 1 januari 2014 tot en met 31 maart 2016 zowel de oude als de nieuwe toelage ontvingen. In totaal dertien mensen hadden recht op deze regeling, die is ondertekend door de korpsleiding van de Nationale Politie.

Per persoon kon het voordeel per jaar oplopen tot duizenden euro's. Ter vergelijking: een gemiddelde agent op straat verdient zo'n 2.000 euro per maand.

Opvallend is dat de leden recht hadden op de toelages, terwijl de dertien ook al waren vrijgesteld van werk. Een overeenkomst over deze vrijstelling is in mei 2014 getekend door toenmalig korpschef Gerard Bouman.

Onderzoek

De huidige korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie heeft in juli opdracht gegeven tot een intern onderzoek. Voorzitter Frank Giltay van de ondernemingsraad legde in juni zijn functie al neer.

Er zijn grote vraagtekens geplaatst bij de bestedingen door de ondernemingsraad. Die zouden exorbitant zijn. Naar verluidt is er veel geld uitgegeven aan snoepreisjes, etentjes en andere niet te verantwoorden activiteiten. De andere leden van het dagelijks bestuur van de cor zijn allemaal tijdelijk teruggetreden.

Lees meer over:
Tip de redactie