Jurist Nada Kiswanson wordt met de dood bedreigd vanwege haar werk voor het Internationaal Strafhof. Dat schrijft NRC donderdag.

De Jordaans-Zweedse Kiswanson woont met haar gezin in Nederland en krijgt bewaking en beveiliging, schrijft de krant

De jurist levert materiaal aan voor het vooronderzoek van het hof naar mogelijke oorlogsmisdrijven door Israël in Palestina. 

Dreigtelefoontjes

De bedreigingen begonnen een half jaar geleden. Ze kreeg 'dreigtelefoontjes en bloemen met een intimiderende boodschap'.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en het Openbaar Ministerie zijn op de hoogte van de bedreigingen. De autoriteiten nemen de bedreigingen serieus. "Minister Koenders neemt de zaak serieus en hecht er groot belang aan dat medewerkers van NGO's in Nederland en in het buitenland hun werk in vrijheid en veiligheid kunnen doen", aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zelf vermoedt Kiswanson dat Israëlische diensten achter de bedreigingen zitten. Het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken 'wenst niet te reageren op zulke beschuldigingen', aldus de krant.