Staat moet tot levenslang veroordeelde Edwin S. laten resocialiseren

De Staat moet de tot levenslang veroordeelde Edwin S. laten resocialiseren, zo heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

S. wilde zelf de kans krijgen om terug te keren in de samenleving nadat hij 23 jaar en zeven maanden heeft vastgezeten, maar de Staat weigert vooralsnog om S. deel te laten nemen aan activiteiten die gericht zijn op een eventuele terugkeer in de maatschappij. Daarom spande S. een zaak aan. 

S. voelde zich gesterkt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde eerder dat een levenslange straf, zonder uitzicht op enige vorm van verlof, onmenselijk is.

Na een periode van uiterlijk 25 jaar celstraf moet de voorzieningenrechter beoordelen hoever de resocialisatie van een tot levenslang veroordeelde is gevorderd. Op basis van die informatie wordt gekeken of het voortduren van de levenslange gevangenisstraf is gerechtvaardigd. 

De resocialisatie van S. zal, vanwege zijn lange gevangenisschap, zeker achttien maanden gaan duren. Deskundigen moeten nu gaan bepalen welke resocialisatieactiviteiten noodzakelijk voor hem zijn. De Staat moet binnen tien dagen met het opstellen van dit plan beginnen. 

S. werd in 1994 veroordeeld voor de moord op een man en het levensgevaarlijk verwonden van een vrouw uit Badhoevedorp bij een overval.

"Mijn cliënt en ik zijn tevreden met de uitspraak", zegt advocaat José Lindhout van S. "De rechter heeft korte metten gemaakt met het voorgenomen beleid van staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie)." 

Het ministerie bestudeert de uitspraak van woensdag, voordat het reageert.

Plannen

In juni kondigde staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie aan dat hij opnieuw naar de levenslange straf wil gaan kijken. Zij moeten na 25 jaar kans maken op vrijlating, waarna een adviescommissie moet onderzoeken of een gedetineerde hier voor in aanmerking komt.

De adviescommissie moet naast de gevangene ook nabestaanden en slachtoffers horen, staat in het voorstel van Dijkhoff. Voor een eventuele vrijlating worden gevangenen ook psychiatrisch onderzocht door het Pieter Baan Centrum.

De commissie legt haar bevindingen vervolgens voor aan de staatssecretaris van Justitie, die per geval een beslissing maakt.

Lees meer over:
Tip de redactie