'Privacy van leerlingen op school vaak geschonden'

Scholen gaan nonchalant om met de privacy van leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) en het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

Bij de Autoriteit Persoonsgegevens kwamen in de afgelopen anderhalf jaar vijfhonderd telefoontjes binnen over de privacy in het onderwijs, schrijft het AD woensdag.

Scholen delen bijvoorbeeld persoonlijke informatie met andere scholen of hulpverleners zonder formele toestemming van de ouders. Ouders kwamen er in veel gevallen zelf achter dat gegevens van hun kinderen waren gedeeld. 

Alleen in noodgevallen, zoals in het geval van mishandeling, mogen scholen gegevens van de kinderen zonder toestemming van de ouders delen met instanties. 

'Geen eerlijke kans'

Het delen van informatie kan grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als een kind van school wil wisselen, omdat het niet de juiste zorg krijgt. Op de nieuwe school krijgt het kind op voorhand geen eerlijke kans, stelt Marieke Boon van Ouders en Onderwijs. De belangenorganisatie zou geregeld klachten over dergelijke situaties binnenkrijgen.

Ook Kamerleden krijgen klachten over scholen die slordig omspringen met de privacy van hun leerlingen. Privacy staat bij scholen niet hoog op de agenda, volgens D66-Kamerlid Paul van Meenen. "In principe is het zo dat iedereen die bij de dossiers wil, er ook bij kan."

Om het probleem op te lossen zouden scholen meer bewust moeten worden van hun de privacyregels. De Autoriteit Persoonsgegevens kan een boete van maximaal 820.000 euro opleggen voor privacyschendingen.

Lees meer over:
Tip de redactie