Reactie OM op aangifte Van der Graaf 'door interne fout' niet verstuurd

Door een interne fout bij het Openbaar Ministerie (OM) is de reactie op een aangifte van Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, maandenlang niet verstuurd.

Zijn advocaat Wim Jebbink maakte vorige week bekend dat hij via de rechter het OM wil dwingen om de aangifte tegen de Reclassering Nederland in behandeling te nemen.

Van der Graaf deed vorig jaar september aangifte tegen de reclassering en een van de medewerkers wegens smaad, laster en schending van de geheimhoudingsplicht, omdat zij aan diverse media informatie over de voorwaardelijke invrijheidstelling van Van der Graaf hadden gegeven.

Volgens een woordvoerder van het OM Oost-Nederland is de brief door een interne fout niet verzonden naar de advocaat van Van der Graaf. 

"De brief is bij ons in september 2015 binnengekomen. Onze reactie was medio oktober klaar, maar door een fout in de interne communicatie is de brief nooit verzonden naar de advocaat", aldus de woordvoerder tegen NU.nl.

Het OM zegt dit te betreuren en verontschuldigt zich voor de situatie. Afgelopen vrijdag is de afdoeningsbrief alsnog verstuurd.

Niet vervolgd

Advocaat Jebbink bevestigt de reactie vrijdag te hebben ontvangen. Over de inhoud van de brief wil hij alleen kwijt dat de reclassering niet wordt vervolgd.

"Er is mij verteld dat het fout is gegaan bij de interne goedkeuring", aldus de raadsman. Hij is verwonderd over het uitblijven van een reactie op de meerdere telefonische en schriftelijke herinneringen die hij in de tussentijd naar het OM heeft verstuurd. "Met het uitblijven van de reactie heeft het OM bijna een jaar tijd gewonnen."

Volgens het OM is het uitblijven van reacties op die herhaalde herinneringen onderdeel geweest van de interne miscommunicatie.

Vorige week zei Jebbink het onbehoorlijk te vinden dat het OM zo laks met deze serieuze aanklacht omgaat.

Lees meer over:
Tip de redactie