Achttien meldingen van Nederlandse patiënten Duitse alternatieve kliniek

De autoriteiten hebben sinds vorige week 26 meldingen van patiënten ontvangen die behandeld zijn in de Duitse alternatieve kankerkliniek van Klaus Ross, maakte de Nederlandse politie dinsdag bekend. Onder hen zijn achttien Nederlanders. 

Bij het Landelijk Meldpunt Zorg kwamen veertien meldingen binnen, waarvan de helft werd doorgestuurd naar de politie voor nader onderzoek. Bij de politie Oost-Nederland hebben zich vier mensen gemeld. De Duitse politie verwerkt de andere acht meldingen. 

Duitse en Nederlandse autoriteiten riepen vorige week alle patiënten van de Klaus Ross Kliniek op om contact op te nemen, ook degenen die al langer geleden zijn behandeld. Voor alle cliënten van de in opspraak geraakte kliniek bestaat volgens de politie namelijk een "concreet gezondheidsrisico". Wat dat risico precies inhoudt, is niet duidelijk. 

Aanleiding voor de oproep is het overlijden van drie mensen die zich onlangs in de kliniek hebben laten behandelen. De overleden personen zijn een 43-jarige vrouw en een 55-jarige man uit Nederland en een 55-jarige vrouw uit België. Twee Nederlandse vrouwen liggen nog in het ziekenhuis.

Handelswijze

De alternatief genezer Ross zou de patiënten in zijn kliniek een infuus met glucoseblokkers hebben toegediend om kankercellen te doden, dat laat een van de nabestaande weten. Na de behandeling voelden de patiënten zich ziek.

In plaats van ze door te verwijzen naar een ziekenhuis, een reguliere arts of andere hulp in te schakelen, diende Ross ze volgens de inspectie vitamines toe. In de dagen erna overleden de drie patiënten.

In opdracht van het Openbaar Ministerie in het Duitse Krefeld werd de kliniek van Ross doorzocht. Daarbij werden onder meer patiëntendossiers gelicht en gebruikte medicamenten bekeken. Na inzage daarin deed de Inspectie in de Duitse plaats Viersen aangifte.

Lees meer over:
Tip de redactie